Vijf tips voor een soepele migratie naar SaaS

Geplaatst op in de categorie nieuws

Verschillende van onze klanten maken inmiddels gebruik van de SaaS-variant van DocSys. We delen graag vijf tips voor een soepele migratie naar – of implementatie van – een SaaS-oplossing.

Tip 1: Beslis hoe de authenticatie moet verlopen

Authenticatie kan bijvoorbeeld verlopen via Active Directory Federation Services (ADFS). Er kan synchronisatie plaatsvinden, of er kan ingelogd worden op de al bestaande ADFS server van de opdrachtgever. In beide gevallen moet relying party trust met bijbehorende claims op de ADFS server ingesteld worden door de IT-afdeling van de opdrachtgever. De gebruiker kan hierna profiteren van single sign-on.

Tip 2: Leg vast wie het beheer uitvoert

Functioneel beheer, applicatiebeheer en/of technisch beheer kunnen uitgevoerd worden door de opdrachtgever, de leverancier of een andere externe partij. Om te voorkomen dat processen worden vertraagd, moeten hier vroegtijdig goede afspraken over worden gemaakt. De partij die het beheer uitvoert moet ook toegang krijgen tot de beheermogelijkheden.

Tip 3: Stel een updateschema vast

Updates van de afgenomen software kunnen op verschillende manieren doorgevoerd worden. Het is mogelijk dat er sprake is van downtime tijdens het doorvoeren van een update. Stel samen met de leverancier vast wanneer er updates doorgevoerd worden.

Tip 4: Spreek iets af over testen en accepteren van nieuwe versies

Omdat de opdrachtgever de servers niet meer beheert, heeft hij niet de mogelijkheid om een tijdelijke acceptatieomgeving op te zetten. Spreek met de aanbieder van de SaaS-oplossing af hoe nieuwe versies getest en geaccepteerd gaan worden. In overleg kan een basistraject afgesproken worden bij wijzigingen in de content of software.

Tip 5: Spreek af in welk tijdsbestek de transitie uitgevoerd wordt

Het is mogelijk dat de organisatie gefaseerd migreert naar de SaaS-oplossing, maar alle gebruikers kunnen ook in een korte periode worden omgezet. Beide opties hebben voor- en nadelen. Overleg dit met de aanbieder om te kijken wat de beste optie is.

Lees meer over onze SaaS-oplossing voor documentcreatie.

Tags

Terug naar het overzicht